sunnuntai 13. lokakuuta 2013

#156 Laran luonnetesti 29.9.2013

Käväistiin Laran kanssa luonnetestissä Raisiossa 29.9.2013. Lara tuli ilmoitettua luonnetestiin ihan päähänpistoksesta kun kuulin että testiin oli vielä vapaita paikkoja. Ajatushan oli testauttaa Lara alunperin ensi keväänä mutta aikaistettiin sitä kun testissä vapaata oli ja ajattelin koiran olevan valmis siihen. No, ei mennyt sitten ihan putkeen Laran(kaan) luonnetesti...

Paikalla oltiin hyvissä ajoin ja Lara odotteli tosi levollisena omaa vuoroaan metsänsyrjässä. Kun meidän vuoro tuli, Lara tapansa mukaan innokkaasti hyppien tervehti tuomarit (ja melkein yleisönkin) ja pienen keskustelutuokion jälkeen aloitettiin testi. Tuomareina testissä oli Sirkka Lempinen ja Carita Koskinen.

Vuoroa odottamassa :)

Leikkiin Lara lähti innokkaasti ja repi lelua minkä kerkesi. Olin positiivisesti yllättynyt koska kotona se ei ole mikään kova leikkijä koskaan ollut, eikä oikeastaan innostu muusta kuin palloleikeistä vaikka oltaisiin ihan kahdestaankin leikkimässä. Ketun/supinnahkoja Lara tykkää kyllä repiä mutta lelujen kanssa mielenkiinto lopahtaa nopeasti.



Molemmat erikoiskokeet menivät ihan superhuonosti. Kelkan kanssa Lara säikähti ihan tosissaan eikä meinannut millään tasaantua, vaikka kelkalta riisuttiin pipoa ja muuta. Olin hieman hämmentynyt että se käyttäytyi noin, kun normaaleissa arkisissa tilanteissa saa melkein sotatanner jyristä että Laran saisi noin tolaltaan. Toinen erikoiskoe, eli pimeä huone, meni sitten vieläkin surkeammin. Lara ei yksinkertaisesti lähtenyt ovelta hakemaan minua vaan jouduin tulemaan puoleen väliin matkaa vastaan ja huutamaan sitä useamman kerran ennenkuin se tuli luokseni tuomarin valon avittamana. Tottakai olin tosi pettynyt tähänkin, sillä onhan Lara toiminut itsenäisesti luolilla, joten en tajua miksei se minua lähtenyt laisinkaan etsimään vaan jäi ovelle istumaan...



Kaapua/haamua (miksi sitä nousevaa kangasta sanotaankaan) Lara ei pelästynyt oikein nimeksikään. Siinä matkalla oli vähän kävelyongelmia kun Lara jäi tuijottamaan avustajaa joka kankaan nosti, mutta kun kangas nousi Lara oli täysin sujut asian kanssa ja kun käveltiin kankaan ohi uudestaan se nuuhkaisi sitä pari kertaa ja jatkoi matkaansa. No tynnyrille tulikin sitten taas samantyylinen reaktio kuin kelkalle, Lara haukkui kauempana ja minun piti maanitella se katsomaan tynnyriä.



Lara puolusti minua hieman haukkumalla kun tuomari tuli uhaten kohti, mutta yksinään se ei itseään puolustanut laisinkaan. Lara on kyllä niin kiltti ja luottavainen koira, että odotinkin siltä tällaista käytöstä. Laukaukset kuullessaan ensimmäisellä kerralla Lara jatkoi matkaa reagoimatta kävellen mutta pysähdyksessä se alkoi haukkumaan laukauksen kuullessaan... Eipä ole sellaistakaan aiemmin tehnyt mutta kerta se on ensimmäinenkin!





Kaiken kaikkiaan voi sanoa että olen tosi pettynyt Laran luonnetestitulokseen. Pisteet olivat kyllä ihan oikeat ja ansaitun huonot, sillä koira toimi todella huonosti varsinkin molemmissa erikoiskokeissa mutta itsellä oli odotukset huomattavasti korkeammalla kuin mitä pisteitä sitten loppujen lopuksi tuli...Olen paljon pohtinut syitä miksi näin kävi, mutta luulen että Lara oli vain yksinkertaisesti liian nuori ja kokematon tähän testiin, olisi pitänyt malttaa vielä vuosi tai pari ennenkuin vie testiin. Eli oma moka, mutta näillä mennään! Laran ajattelin joskus parin vuoden päästä viedä vielä luonnekuvaukseen, josko siihen mennessä olisi elämänkokemusta ja ikää karttunut niin ettei "haamut hypi silmille" ihan täysin ;)

Tässä vielä pisteet ja osasuoritukset:

Toimintakyky -2 Riittämätön
Terävyys +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2 Kohtuullinen
Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
Temperamentti +1 Erittäin vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus + Paukkuärtyisä

Tulos 127 p. josta vähennetään -30p (toimintakyvystä), jolloin loppupisteiksi jäi 94 pistettä.

Tässä odoteltiinkin jo tuloksia :)

2 kommenttia:

  1. Kiva, että veit Larankin testiin! Samaa minäkin harmittelin näin jälkikäteen, että ehkä tuli testattua koira liian nuorena. Se on nyt reilu kolmivuotiaana paaaljon lungimpi kaikkien asioiden suhteen. Ehkä näistä foxeista saadaan ajan kanssa tehtyä jonkinlainen yhteenveto ns. toivepisteet kultakin osa-alueelta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä mäkin oon miettinyt, että toivottavasti saatais sellainen "toivepisteet osa-alueittain" niin olisi kiva verrata sitten omien koirien pisteitä. Muutenhan Laran pisteet osa-aluettain oli ihan hyvät, mutta tuo toimintakyky meni harmillisesti miinuksille kun tosiaan molemmat erikoiskokeet menivät ihan metsään :)

      Poista